Mert az egészség fontos
Én már csak tudom…túl vagyok könnyebb és nehezebb időszakon.
Rohanó világunkban elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Aki nem visz be rendszeresen megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot a szervezetébe, bizony gyorsabban megbetegszik.
Ezért fontos a minőségi, vegyszermentes élelem bevitele. Nekem jó hír az, hogy zöldségeim és gyümölcseim mentesek mindenféle permettől, nem kapnak tápoldatot és műtrágyát sem. Oda figyelek minden egyes növényre, szálról szálra, fától fáig. Sok idő és energia, de így az ízük mennyei, alakjuk és nagyságuk változatos.
Mindig friss és idénynek megfelelő élelmiszert fogyasszunk. Télen nem eszünk ”friss” paradicsomot és paprikát, csak eltett lecsó formájában. Minden évszaknak meg van a maga szépsége. Tavasszal nincs is finomabb a vitaminokban gazdag vaj puha reteknél, a zamatos zöldhagymánál vagy például nálunk minden este megtalálható a vacsora kísérőjének a fejes saláta. Majd érkezik a zöldborsó, aztán a nyár beköszöntével a vitaminokban gazdag paradicsom, paprika és uborka.
Tavasszal „jönnek elő” téli pihenőjükből a citromfű, borsmenta, kerti zsálya és kapor. Nyáron pedig a lestyán, turbolya, oregánó és bazsalikom…és még sorolhatnám.
A kora nyár hírnöke a bodza virág. Majd málnaérés után a ribizli, amelyből mennyei lekvár készül vadhúsok mellé, vagy egyszerűen csak kora reggel egy jó pirítósra. A sárgabarack befőzése sem marad el, hiszen akkor mit raknánk a piskóta tekercsbe? És a szilva…24 órán át főzzük, cukor nélkül. Nálunk a tél nagy slágere a szilvás gombóc, nem lehet vele betelni. Kora ősszel érkezik az alma, majd a szőlő szüret. A friss roppanós almánál nincs is jobb reggel indítás. Szüretnél az almát gondosan kiválogatjuk, és csak a sértetlen kerül le a téli verembe.
Ügyeljünk tehát arra, hogy étrendünk változatos és vitamindús legyen! Fogyasszunk friss és minőségi házi élelmiszereket! Nem a név fontos, hanem ami mögötte van…